Geboortehuis

zundert-route-medium

Afgelopen zondag bracht ik een bezoekje aan het gloednieuwe Vincent van GoghHuis in Zundert.

Het Vincent van GoghHuis is een soort minimuseum (huis van herinnering en beleving, heet het op de website), gebouwd op de plek waar vroeger het geboortehuis stond.

Voorheen was er een klein museum in het CultuurCentrum Zundert, een paar honderd meter verderop. Levendig buurtcentrum met bar, biljart, molen met ansichtkaarten én op de eerste etage een piepkleine tentoonstelling met veel verhaal, een paar reproducties en één tekening, schets van twee boeren.

Maar in het Vincent van GoghHuis is alles elektronisch. Van de audiotour, de digitale fotolijstjes, de beamer, tot de computer met touchscreen. Nog geen reproductie hangt er aan de wand. Zelfs de tekening niet. “Die ligt veilig in de kluis”, verzekerde de dame achter de balie.

Nee, Vincent van Gogh tref je in dit museum niet aan. Beter is het het wandelpad achter het huis af te lopen, helemaal tot aan de Aa, en onderweg te lezen:

… Dan zal ik beseffen dat niet alleen de schone kunsten, maar ook de rest alleen maar dromen waren, dat je zelf helemaal niets was…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s