Wonderbaarlijke sterrennacht

hubble-ultra-deep-field-medium

In museum voor fotografie Huis Marseille aan de Amsterdamse Keizersgracht is op dit moment de expositie First Light: Photography & Astronomy te zien.

De tentoonstelling geeft een overzicht van foto’s die meer dan honderd jaar geleden gemaakt zijn van zon en maan, tot aan de spectaculaire hoge resolutie beelden die ruimtetelescoop Hubble sinds de lancering in 1990 naar de aarde stuurt.

In 2003 werd de Hubble gericht op één van de allerdonkerste, meest lege stukjes heelal. De sluiter werd ruim elf dagen opengezet en bovenstaand beeld was het resultaat.

Te bedenken dat in deze speldenprik aan de hemel ongeveer 10.000 sterrenstelsels zichtbaar geworden zijn. Ook kijk je als het ware terug in de tijd, tot vlak na de Big Bang, want zolang heeft het licht vanuit dit ‘ultra deep field’ erover gedaan de Hubble ruimtetelescoop te bereiken.

Ik ging er vrij blanco heen, maar ik vond de expositie schitterend en wonderbaarlijk. De foto is overigens in oorspronkelijk formaat hier vrij te downloaden van de Hubble site.

2 thoughts on “Wonderbaarlijke sterrennacht”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s