Een paar bedenkingen bij het “Vincentre” in Nuenen

nuenen-medium

Vandaag bracht ik een bezoekje aan Nuenen, het dorp waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 woonde en werkte.

Schuin tegenover de pastorie, in het voormalige gemeentehuis, wordt momenteel het Vincentre, het nieuwe Van Gogh Documentatie Museum ingericht.

Dat had allang klaar zullen zijn, het zat aan alle kanten tegen, maar nu lijkt het er toch echt van te gaan komen en als alles meezit opent het Vincentre in september haar deuren.

Het is nog maar de vraag of we daar blij mee moeten zijn. De beide dames in het huidige, piepkleine maar bijzonder charmante documentatiecentrum, pal tegenover het oude protestantse kerkje (Van Gogh kerkje), spraken al enigszins schaamtevol, bijna laatdunkend over hun eigen onderkomen. “Meneer, het Vincentre wordt zóveel mooier…”

Eén van de problemen met dat Vincentre moet welhaast zijn dat er niets tastbaars is om te laten zien. Nuenen ís Van Gogh, je hoeft er maar rond te lopen en het hele Nuenense werk komt op een wonderlijke manier tot leven, of Vincent van Gogh pas net uit Nuenen vertrokken is.

Maar een schilderij, tekening, of relikwie is er niet. Hoe wordt dat opgelost? In het informatieblad over het Vincentre staat het zo: “De inrichting zal volledig voldoen aan de eisen van deze tijd en zal in veel opzichten verschillen van wat op dit ogenblik is te zien in het huidige Documentatiecentrum.” En even verderop: “Aan de hand van de modernste visuele en akoestische middelen wordt u meegenomen in de wereld van Vincent.”

Je houdt je hart vast.

En wat gaat er gebeuren met de prachtige panelen die de gebeurtenissen van 1883-1885 zo gedetailleerd tonen en die de muren van het piepkleine documentatiecentrum nu sieren? Ik hoop dat ze ergens in de kelder van het Vincentre bewaard zullen worden, maar vrees het ergste.

Laten we hopen dat het voor wat betreft de makeover van Nuenen bij het Vincentre blijft en dat het Van Gogh Village Nuenen zoals Nuenen zichzelf sinds kort noemt verder gewoon blijft wat het is: één van de meest poëtische plaatsen van Nederland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s