De zen van een solid state drive

woman meditating at sunset on the Caribbean beach

Klak. Pr. Prrrr. Ploink. Pr. Pr. Prrrr. Ploink. Klak. Prrrr. Prrrr. Ploink.

Dat zijn de geluiden die de harde schijf van mijn laptop aan één stuk door maakt.

Het woord gepruttel zal ik maar niet gebruiken. Klinkt véél te huiselijk, alsof filterkoffie aan het doorlopen is.

Geratel dan? Het installeren van updates heeft inderdaad eindeloos geratel tot gevolg. Normaal gesproken zit er echter variatie in, ritme, als code. Ja, het woord morse komt al beter in de buurt.

Morse gemaakt van een kort schijfrateltje, zeg maar “pr”, en een langere schijfratel, “prrrr”. Maar de schijf heeft óók nog niveau’s van ontvankelijkheid. Van klaarwakker, “klak”, tot een soort halfslaap, “ploink”, waaruit hij dan weer met een “klak” ontwaakt.

Dit even los van het constante suizen en een bromtoon, waarbij het tafelblad blijkbaar als klankkast fungeert, want als de laptop wordt opgetild is de bromtoon verdwenen.

Hoe kan een mens zó werken? Klak. Pr. Prrrr. Ploink. Pr. Pr. Prrrr. Ploink. Klak. Prrrr. Prrrr. Ploink.

Ik kan dus nog niet helemaal bevatten dat mijn nieuwe laptop stil is. Niet in de zin van stiller, dus in vergelijking met andere laptops. Nee, stil zoals een smartphone stil is (mits hij niet overgaat en er geen berichten binnenkomen).

Hij heeft namelijk geen harde schijf. Niet langer dat magnetische plaatje dat met bijna 100 toeren per seconde ronddraait. Of het naaldje dat boven het spinnende plaatje zweeft en als een waanzinnige heen en weer schiet over het oppervlak, op en neer ketsend tegen de twee uiteinden.

De laptop heeft een solid state drive. Een kleine geheugenchip die gegevens vasthoudt ook als de computer uitstaat.

Het is natuurlijk mooi dat zo’n chip snel is, tegen een stootje kan en bijna geen energie verbruikt. Maar het mooiste is toch wel de afwezigheid van geklak, gesuis, gebrom, geratel. Even los van het wegvallen van de angst voor het moment dat de schijf, onaangekondigd, ineens zijn laatste klak slaakt.

Stilte.

Stilte! Werken is plotsklaps ontspannender dan zwemmen / sauna / wandelen / joggen / meditatie. Het is bijna zen. Ja hoor, als ik marketeer was dan had ik m’n slogan nu te pakken. Komt-i:

De zen van een solid state drive.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s