Een verwoed jager: Ron Galella

ron-galella-medium

Nu te zien in fotografiemuseum FOAM: Ron Galella – Paparazzo Extraordinaire!.

De allereerste echte paparazzo heette, niet geheel toevallig, Paparazzo. Hij was de opdringerige persfotograaf in La Dolce Vita van Fellini.

Eén van de bekendste paparazzi ná signor Paparazzo was de Amerikaan Ron Galella van wie Andy Warhol zei:

My idea of a good picture is one that’s in focus and of a famous person doing something infamous. That’s why my favorite photographer is Ron Galella.

Ron Galella belaagde niet alleen de celebrities van zijn tijd, hij diste ook graag anekdotes op, niet verstoken van zelfspot. De gebroken kaak door een vuistslag van Marlon Brando, de vechtpartij met een doorgedraaide Sean Penn die met Madonna op stap was.

Ook het verhaal bij de foto hierboven is veelzeggend. Op 7 oktober 1971 zag Galella hoe Jackie Kennedy haar appartement in New York verliet. Hij ging direct achter haar aan, samen met een vriendin, maar omdat hij bang was dat ze hem opmerkte, riep hij een taxi en gaf opdracht Jackie te volgen.

Op Madison Avenue fotografeerde hij haar en voor één keer – zo vertelt Galulla vol trots – vertoonde Jackie de verkeerde reflex: in plaats van haar hoofd af te wenden, draaide ze haar gezicht in de richting van het camerageluid.

Klak-klak.

Zodra ze Galulla zag, zette ze onmiddellijk haar zonnebril op, draaide zich om en liep weg. Galella gaf zijn vriendin een camera die hij vooraf had scherpgesteld, ging achter Jackie aan en zei: “Maak foto’s, maak foto’s.”

Hij had hem toen al in the pocket, zijn beroemd geworden plaat, maar hij wist niet dat hij hem had, dus bleef hij jagen.

Ron Galella – Paparazzo Extraordinaire! is nog te zien tot en met 22 augustus 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s