Dichtbij

mont-lozere-medium

We brengen een bezoekje aan een prehistorische site op de zuidelijke flank van Mont Lozère, in de Franse Cévennes.

De Cévennes is een nationaal park, groen en bergachtig, doorsneden met dalen. Het steilste is dat van de Tarn.

Na veel steigen en draaien naderen we Mont Lozère en wordt het landschap vlakker en eentoniger. De kleine parkeerplaats waar het pad begint zou je zó voorbijrijden als je niet wist dat hier iets te zien was.

We stappen uit. Het is heet, de wolkenlucht broeierig. We lopen en terwijl we de eerste menhirs zien, wordt het uitzicht weidser en weidser. Recht voor ons in de verte ligt het dal van de Tarn.

De menhirs en dolmens zijn klein, hebben een menselijke maat. Ze dateren uit een tijd waaruit verder geen sporen zijn overgebleven.

Geen sporen? Dat is niet waar. Niet ver van hier ligt het kloofdal van de Ardèche. Vlakbij de Pont d’Arc werden in december 1994 spectaculaire grotschilderingen ontdekt, de oudste ter wereld.

De bewoners van Mont Lozère, oprichters van de menhirs die rondom ons in het landschap staan, en de bewoners van de grotten in de Ardèche zouden dezelfde geweest kunnen zijn.

En zo modern als de grotschilderingen zijn, zo modern lijken ineens ook de menhirs en dolmens. Bakens in het landschap, grenspalen, grafstenen. Sporen van mensen die sprekend op ons leken, al leefden ze 30.000 jaar geleden.

Ja, wie weet, markeren wij de ruimte nog altijd met eigentijdse vormen van menhirs, uiten we ons nog steeds in eigentijdse varianten van rode stippen, die van een afstand bezien een mammoet vormen…

Mijn fantasie gaat met me aan de haal, geloof ik, op deze snikhete middag, terwijl we moe en bezweet teruglopen naar de parkeerplaats.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s