Kijkje in de keuken

aanvallend-spel-medium

Onlangs raadde ik een vriend Aanvallend spel aan. In dit boekje zijn de vier lezingen samengebracht die Thomas Rosenboom in 2001 hield als gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De lezingen geven een kijkje in de keuken van het métier dat schrijven is. In plaats van het diner in de eetzaal bij kaarslicht te nuttigen ben je er getuige van hoe het in de keuken bereid wordt, zogezegd.

Want schrijven is een soort van koken. Het vindt plaats temidden van lawaai en geroep, van pannen en pollepels, een bende wordt het, behalve op het bord waar het wordt opgediend.

Hoe weet je als kok of wat je maakt goed is? Dat kan alleen door zelf constant te proeven. Door niet teveel tegelijk door elkaar te roeren. En als je dan af en toe instemmend gemurmel van je gasten hoort, dan is het okay.

Aanvallend spel inspireert mij al jaren. Niet om de kok na te volgen, dat is trouwens ook helemaal niet mogelijk. Maar wel om mijn eigen weg te gaan in de keuken van mijn verbeelding. Met het plezier, ja, zelfs geluk, dat voortkomt uit maken, uit het zelf doen.

Just do it. Een creatief 2017 gewenst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s