Etten

van-gogh-herinnering-aan-de-tuin-in-etten-medium

‘s Ochtends drinken we koffie bij mijn schoonouders in Breda. Daarna hebben we zin naar een museum te gaan. Maar het Breda’s Museum en MOTI blijken te fuseren en zijn voorlopig gesloten. Wat nu? Zo komen we op het idee naar Etten te gaan.

Na zijn mislukking als evangelist in de Borinage keerde Vincent van Gogh in het voorjaar van 1881 op 28-jarige leeftijd terug naar zijn ouders. Die woonden toen in Etten, waar zijn vader sinds 1875 dominee was.

In de kerk is sinds kort een permanente tentoonstelling ingericht. Daarin draait het om de eerste schreden als kunstenaar die Vincent van Gogh hier in Etten zette. Want direct na zijn aankomst ging hij aan de slag en tekende hij zijn eerste zaaiers, spitters en knotwilgen.

De tekeningen lukten niet altijd. Zelf zag hij dat ook. Hoe mooi is de observatie van zijn vriend Van Rappart, die over een zaaier schrijft: “‘t Is geen man die zaait maar een man die poseert voor zaaier.” Vincent geeft Van Rappart gelijk en schrijft terug: “Over een jaar of een paar jaar, dan zal ik er pas toe komen om een zaaier die zaait te maken.”

De tentoonstelling laat zien wat er die acht maanden in Etten gebeurde, van de aankomst in april tot aan de knallende ruzie met kerst, toen Vincent door zijn vader het huis uit werd gezet.

Zeven jaar later in Arles raadde Paul Gauguin Vincent aan te schilderen vanuit de herinnering. Dat deed hij en hij maakte Herinnering aan de tuin in Etten. De afgebeelde vrouwen zijn zijn moeder en jongste zus Willemien. Het schilderij hangt in de Hermitage in Sint-Petersburg. Het wordt nooit uitgeleend en is daarom minder bekend.

Terug naar de kerk in Etten, deze stille woensdag in januari. De dame die ons de rondleiding geeft – andere bezoekers zijn er niet – is uiterst gedreven en behulpzaam en gaandeweg ontstaat een beeld van hoe het in Etten daadwerkelijk allemaal begon. Van de reproductie van de Herinnering aan de tuin in Etten zijn we alledrie even stil.

Vincent van Gogh. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s