Uitzicht

nicéphore-niépce-medium

Mijn vrouw kwam gisteren van de vrijmarkt met een stapeltje boeken. Voor mij had ze een geschiedenis van de fotografie gescoord: een ongelezen exemplaar van Hans-Michael Koetzle’s Photo Icons, The Story Behind the Pictures, 1827—1991.

Louis-Jacques-Mandé Daguerre wordt algemeen beschouwd als uitvinder van de fotografie. Over het procédé van de naar hem vernoemde daguerreotypie vertelt Wikipedia:

Bij daguerreotypie wordt een gepolijste, verzilverd koperen plaat gebruikt. Deze wordt lichtgevoelig gemaakt met jodiumdampen. Deze levert na blootstelling aan kwikdampen (ontwikkelen) positieve, spiegelende beelden. Het beeld wordt gefixeerd in een zoutoplossing, en dan afgespoeld met water.

Maar Louis-Jacques-Mandé Daguerre staat als tweede in de index van Photo Icons. Hij moet een andere Fransman boven zich dulden: Nicéphore Niéce, die tien jaar eerder een fotografisch beeld van de werkelijkheid wist vast te leggen met een methode die hij heliografie noemde, ‘schrijven met de zon’. Wikipedia zegt daarover:

Bekend is dat hij in 1822 zijn eerste foto produceert dankzij een stof die hij ontdekt (Syrisch asfalt) die weliswaar oplosbaar is in terpentijn, maar na lange belichting niet meer oplosbaar is. Zo ontstond in 1826 een foto, genomen vanuit het venster van zijn werkkamer, met een belichtingstijd van acht uur.

Dat is de bovenstaande afbeelding, Point de vue du Gras, de allereerste foto ter wereld. Uitzicht, vastgelegd op asfalt. Wow!

Meer informatie
Joseph Nicéphore Niépce (Wikipedia)

One thought on “Uitzicht”

  1. Die eerste fotografen wisten van volhouden. Een schilderijtje maken zou nog minder werk zijn geweest. Jammer dat het slechts 200 jaar geleden gebeurde. Het had ons een inkijkje gegeven in de oude tijd.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s